Neulojan työkalut / Knitter's Tools

Olen havainnut, että neulojan tärkeimpiä työkaluja on jonkinsortin viila. Tai hiekkapaperi. (Se kadonnut versio ei ole vieläkään kävellyt vastaan, vaikka yleensä se kadoksissa ollut artikkeli marssii ovella vastaan, kun tulee kaupasta hakemasta vastaavaa.) Uudet puikot ovat olleet illan testikäytössä ja hiekkapaperille on ollut käyttöä.
itsetehdyt sukkapuikot 3
I've come to realize one of the most important tools a knitter might need is a file or sand paper. I did a test run with my new needles, and I've certainly needed the latter.

Tein kaksi settiä, joiden kooksi puikkomittari ilmoitti 3,25 mm ja 4,25 mm. Jenkkimittaisia puikkoja tuli :) Materiaali on puuta. Katkaisin vajaan metrin mittaisen tikun viiteen osaan, tosin tuo kapeampi tikku oli jo kaupassa ehtinyt katketa, joten siitä tuli lyhyempiä puikkoja. Isommat on noin 7 tuumaa (17, 5 cm) pitkiä, pienemmillä on mittaa noin 6 tuumaa eli 15 cm. En halunnut tehdä ns. sormikaspuikkoja, koska epäilin, että ne hiertää kämmentä, joten tein tämmöiset välimallin puikot. Silpaisin kärjet teräviksi veitsellä, ja hioin nro 150 ja 400 hiekkapaperilla virtaviivaiseksi. Neuloessa siistin liian teräviä kärkiä ja epätasaisia varsia.

I made two sets, in sizes 3 and 6. The material is wood. I cut the 36" dowel into 5 pieces, trimmed the ends with a knife, and used the sandpaper to make the ends round. The bigger ones are about 7" long, the shorter ones about 6". I didn't want to make 4" glove needles (or whatever the name is for short DPN's used to knit mittens and such), for I thought they might scratch the palm of my hand, so thus the 6" needles. I used no 150 and 400 sandpaper, and I had to use the paper to finish my work in action.

itsetehdyt sukkapuikot 2

itsetehdyt sukkapuikot 1
And they work fine for knitting.

Ylhäällä pienemmät, alhaalla isommat.

The smaller set is in the upper pic, and the larger in the lower one.

Hullaannuin vallan uusiin puikkoihini niin, että kokeilin Dances With Wool-blogista löytynyttä tvåändstickningia.
tvåändstickning kokeilu
I liked my needles very much, and ended up trying a new technique I found in Dances With Wool-blog called twined knitting or two-end knitting.

Mikähän sille on suomenkielinen nimi? Siinä neulotaan yhtä kerää molemmista päistä (tästä vitsiniekka vääntäisi jotakin neulojan burnoutista), joka toinen silmukka neulotaan samalla langalla, ja kierretään langat toistensa ympäri joka vaihdolla. Suomeksi siis edessä on karseata sotkua puikkojen tuolla puolen. Mutta ai kuinka siitä tuli kivaa pintaa:
tvåändstickning kokeilu pintaa

tvåändstickning kokeilu pintaa 2
You knit using both ends of the ball (which made me think of a knitter's burnout), knitting every other stitch with different yarn end, and twisting the yarns around one another in between every stitch. In English, you have one major mess very soon round the ball. But I like the way it turned out.

(Kyseessä muuten on sama lanka, valo ei riittänyt ilman salamaa, ja salamalla väri on suorastaan räikeä.)

(Yes, it's the same yarn. I took pictures with and without additional light, and could not get the real colours out.)

Pinta muistuttaa tavallista sileätä neuletta, mutta tarkemmin katsottuna ei ole. Viimeistään eron huomaa kokeilemalla. Neule on tosi paksua, ja tiivistä, eikä se juuri jousta. Nurjalle puolelle vilkaisu paljastaa tekniikan:
tvåändstickning kokeilu nurja puoli
The knit looks like stockinette stitch, but when you feel it, you can tell it isn't. The knit is very thick, and not stretchy at all. And take a look at the wrong side, you can tell this is more than plain ol' stockinette.

Ja illan yllätyskuvana: miltä lanka näyttää läheltä? Klikkaa isommaksi.
miltä lanka näyttää
And tonight's surprise: what does yarn look up close? Click to enlarge.

Mie ihastuin noihin puikkoihini niin, että teen oitis lisää, kunhan löydän ohuita tikkuja. Ne tuntuu olevan kiven alla, mutta hätäapuna voisin koittaa bambuisia grillitikkuja. Mielessä kävi myös, jos noi voisi kevyesti lakata jollain. Ja toki dominopuikkoja voisi tehdä, kun puikkoparin hinnaksi tulee noin 15 euron senttiä. Ehkä pitkiäkin myös, ainahan niitä voi tarvita. Karvajalka oli oikein tyytyväinen saavutuksiini, kun kerroin, paljonko (suhteessa) voi säästää kun askartelee. Tosin hiekkapaperivirityksiä se ihmetteli kovasti.

I liked my new needles very much and I'll make more as soon as I find thin dowels. I could use bamboo skewers too. And I was thinking of making domino needles too, since a pair costs only 20 c. And maybe long ones, too. HairyFeet was very pleased to hear how much you can save by being a wee bit crafty, although he found my experiments with the sandpaper rather odd.

Ja tuota tvåändstickningia mie aion kokeilla myös. Tuota testilankaa saattaisi olla just sen verran, että siitä rannikkaat saa. Täytyis jostain revetä z-kierteiseksi langaksi, ehkä sitä voisi kieputtaa itse noista kaupallisista s-kierteisistä. Tai alkaa kehräillä ja pyöritellä lankaa ihan itse!

I will try twined knitting again, too. I might have the test yarn enough for a pair of wrist warmers. I need to find z-spun yarn, although it's not very easy to find, which means I might have to use the commercial s-spun to make it a z-spun yarn. Or maybe start spinning myself!

13 comments:

Arteeni said...

Olipa mielenkiintoista! Noiden sukkapuikkojen tekemistä itse olen minäkin suunnitellut. Kerrothan vielä myöhemmin miten ne kestävät käytössä! Ja tuo neule, jonka nimeä en edes yritä toistaa, vaikutti kyllä tosi mielenkiintoiselta... sitä kyllä täytyy vielä kokeilla. Mihinkähän sitä voisi käyttää? Ainakin laukkuihin tms. ja laukun hihnoihin...

Tuulia said...

sia: Kyllä niiden pitäisi kestää, tuntuvat vähintään yhtä jämäköiltä kuin bambuiset. Olen saanut hikisissä tassuissani 3,25:tkin taipumaan, nämä eivät anna myöten. Ainoa, mitä pelkään, on lastujen lähteminen pinnasta, siksikin mietin sitä lakkaamista. Toisaalta hyvin hiottu pinta ei tarttunut lankaan ollenkaan kiinni ainakaan testineuloessa, joten tuskin nämä lohkeilevat ihan heti.

Ja tvåändstickningista sen verran, että se käy kuulemma ihan mihin vaan, mihin pyöröneule nyt yleensä käy. Se neulotaan siis pyörönä, vaikka miksei se onnistuisi tasonakin. Laukuissa ja hihnoissa se varmaan toimii oikein hyvin, yleensä ottaen tätä skandimetodia on kai käytetty lapasiin, pipoihin, sukkiin ja paitoihin. Aion itse tehdä ainakin pipon, koska tuolla tulee niin tiivistä jälkeä, että minunkaan päätä ei palella. Yleensä en pidä neulotuista pipoista kun niistä tulee tuuli läpi.

Tarja said...

Sulla on aina tosi mielenkiintoisia projekteja. :) Näitä on kiva lukea.

Hienot puikot tuli! Mitäs jos ne vahais jollakin puuvahalla, joka hierotaan ja hinkataan kankaalla oikein hyvin, niin ettei siitä enää irtoa mitään? Saattaisi lisätä kestävyyttäkin. Ja luistoa.

Anonymous said...

tvåändstickningistä käytetään nimeä kahden langan tekniikka Anita Gunnarsin kirjassa "Tee itse kauniit neuleet" siinä on tehty lapaset, kynsikkäät, sormikkaat ja sukat. eli sieltä vaan luuraamaan lisää ne joita asia kiinnostaa. ps. sukat näyttävät erittäin kauniilta. onko jotain mehiläisvahaa olemassa voisko sillä hinkata niitä puikkoja jos tarvii

derea said...

Mullakin on ollut suunnitelmissa puikkojen teko. Piti tehdä jo viime matkaks, kun pelkäsin, että ne pöllii mun tavalliset puikot. En sit "ehtinyt". Jospa parin viikon päästä tulevalle seuraavalle matkalle sit sais :)

Anonymous said...

Kerrankin tiesin jotain, mitä joku blogissa ihmetteli, ja routa ehti ensin!! :) Samasta kirjasta olis munkin lähteeni ollut. Muutaman kerran olen sitä sieltä lueskellut, mutta en ole koskaan yrittänyt, näytti hieman monimutkaiselta. Sitä Z-kierteistä lankaa saa ilmeisesti ainakin Wålstedt Textilverkstadista Ruotisista, tosin tämä tieto ei varmasti sinua kauheasti lämmitä... :) Puikot on aika hienoja!

Anonymous said...

Hmm, just ajattelin, että oon käyttänyt ainakin puolen vuoden kiintiöt tänne kommentoinneissa, mutta ei auta, kun taas kysytyttää: Mittasitko puikkojen paksuuden jollain, vai onko ne "about 3 mm" tai jotain sinnepäin.
Älyttömän fiksu idea nimittäin, varsinkin, kun usein sukkapuikkoja sais olla useampikin pari kerrallaan. Tekis mieli kokeilla joskus tuota.

Noista fisuista vielä sen verran, että kyllähän sen yhden o silmukan hoksaa siitä ohjeesta, jopa minä hoksasin. Mulle sattui vain käymään niin, että juuri siinä kohdassa ekaa fisua tehdessä jouduin tekemään puolen tunnin lenkin muksuja hakemaan. Kun sitten palasin jatkamaan, ei ohjeen silmukkamäärä täsmännytkään, siksi kai sitä puuttuvaa silmukkaa sieltä kaipailin.
Kiitos vielä sulle vaivannäöstä!

Tuulia said...

tarja: kiitos :) Joku vaha ois tosiaan ehkä parempi kuin lakka.

routa: kiitos, täytyypä kurkistaa kirjastossa kun Suomeen asti päästään! Mehiläisvahaa saa kyllä, taidan kokeilla sitä.

derea: juu, kokeileen vaan, ne on nopeatekoisia :)

ainoliisa: no kyllä se s-kierteiselläkin onnistuu, lanka näyttää vaan vähän kärsineeltä. Enkä alkais tekemään mitään paitaa s-kierteisestä.

helminalle: ei kun mulla on sellanen puikkomittari, siis metallinen lituska missä on reikiä. Siinä on vain jenkkikoot, ja nekin kakkosesta ylöspäin, mutta sillä mie olen ihan hyvin pärjännyt. Mulla on enimmäkseen vaan bambupuikkoja, ja niissä on koot painettuna. Mutta metallipuikkoihin ja näihin omiin se käy vallan mainiosti. Sillä miekin näitä tein, että ois useempi pari sukkapuikkoja kerrallaan, eikä tarvis ostaa kalliita bambuisia aina, varsinkin kun nuokin koot on tosi yleisiä.

Makepeace75 said...

Hienot tikut! :o) Jonkun sortin vahaa puffaisin minäkin. Hyvin hierrettynä ei edes sotke.

Tuulia said...

MP: ja siinähän se pois kuluu kun testikeikkoja heittelee :)

Katiija said...

kiitos kommentista, piristi kummasti!

Lape said...

Hmm... Täälläpäs on tapahtunut sitten viime käynti kerran... ;) Työt tuppaa viemään kaiken ajan.. :S Tuota kahenlangantekniikkaa olen kans meinannut kokeilla, kun sen Tee itse kauniit neuleet kirjan hommasin... tarvis vaan ohutta lankaa ja hermoja... :)

Oiskohan mun Novitan pussilangassa se kaivattu z-kierre kun se kuulemma kiertää neulottaessa??? no sitähän ei tiedä ennen kuin kokeilee? Milloinkohan olis sitä aikaa?

Tuulia said...

lape: joo, joskus sattuu ja tapahtuu täälläkin :) ja sen z-kierteen tai s-kierteen näkee kun ottaa langan tassuunsa pitkittäissuunnassa, ja katsoo kummin päin se menee se kierre. Jos kuvittelee langan ympärille tavallaan s:n tai z:n, niin se vinoviiva kertoo, onko se s- vai z-kierteistä. Jos säikeet kiertävät vas. ylhäältä oikealle alhaalle, se on s-kierteistä (kuten suurin osa kaupallisista langoista). Jos säikeet menevät oikealta ylhäältä alas vasemmalle, se on z-kierteistä. Katsopa esim. Novitan Nallea, se on s-kierteistä. :) (Ei tästä kyllä ota tolkkua, vai ottaako?) :D

Aikaongelmaan en osaa ottaa kantaa. Sitä ei tunnu saavan lisää, ei ees nettikaupasta, vaikka olen koittanut etsiä. :)